Plan, TikTok’un sahibi ByteDance üzerindeki baskıyı artırarak, şirketi uygulamayı satmaya itmek amacını taşıyor. Eğer bu plan hayata geçirilirse, TikTok’un Amerika’daki geleceği büyük ölçüde değişebilir. Bu hamle, sosyal medya platformlarının sahiplik ve kontrolü konusunda devam eden geniş çaplı tartışmaların bir parçası olarak ön plana çıkıyor. Yasama üyelerinin bu adımı, hem ulusal güvenlik endişelerini gidermeyi hem de dijital alanda daha fazla şeffaflık sağlamayı hedefliyor.
Amerikalı yasama üyeleri, TikTok’un Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıma açık kalabilmesi için ByteDance’in uygulamayı satmasını zorunlu kılacak yeni bir yasa tasarısı sundu. “Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Amerikalıları Koruma Yasası” adı verilen bu yasa tasarısı, ana şirket ByteDance’ten ayrılmadığı sürece ABD uygulama mağazalarının ve web barındırma hizmetlerinin TikTok’u dağıtmasını yasaklayacak.
Bu yasa tasarısı, uygulamayı yasaklama veya satışa zorlama girişimlerinde bulunan yasama üyeleri ve diğer yetkililerin uzun bir listesinin son halkasıdır. Eski Başkan Donald Trump, 2020’de TikTok’un satışını zorlamaya çalışmış ancak başarısız olmuştu. Biden Yönetimi de şirkete devri baskı yapmıştı. Ayrıca, bir ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı, Montana’da uygulamayı yasaklama girişimini engelledi.
Temelde farklı bir yaklaşım benimseyen bu yeni yasa tasarısı, iki partili bir grup yasama üyesi tarafından sunuldu. ByteDance’e, uygulama mağazası seviyesinde yasaklar devreye girmeden önce TikTok’u satmak için altı aylık bir süre tanır. Ayrıca, TikTok ve diğer uygulamaların kullanıcılarına, rakip uygulamalara aktarılabilir bir formatta verilerinin bir kopyasını sağlamalarını gerektirir. Yasa tasarısının metninde TikTok birkaç kez anılsa da, yasa, başkanın ulusal güvenlik tehdidi olarak gördüğü diğer “yabancı düşman kontrolündeki” uygulamalar için de yasakların kapısını aralar.
TikTok, bir açıklamada bu yasa tasarısının, yazarlarının ne kadar saklamaya çalışırsa çalışsın, TikTok’un tamamen yasaklanması anlamına geldiğini belirtti. “Bu yasal düzenleme, 170 milyon Amerikalının Birinci Değişiklik haklarını çiğneyecek ve 5 milyon küçük işletmenin büyümesi ve iş yaratması için güvendiği bir platformdan mahrum bırakacaktır.”
TikTok el değiştirebilir! Amerika elinden geleni yapıyor!
TikTok CEO’su Shou Chew, bir ayrılmanın yetkililerin ABD kullanıcı verileriyle ilgili endişelerini tam olarak ele almayacağını savundu. Şirket, hizmetiyle ilgili ulusal güvenlik endişelerini, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kullanıcıların verilerinin ABD merkezli sunucularda ayrılacağı ve hükümet yetkililerinin TikTok’un kaynak kodu ve diğer operasyon yönlerini denetleyebileceği Project Texas adlı bir girişimle yıllardır çözmeye çalışıyor.
Washington Post, geçen yıl TikTok’un CFIUS ile olan müzakerelerinin “[Biden] yönetiminin kendi başına TikTok’u yasaklama yetkisine sahip olup olmadığı konusundaki şüpheler arasında” yeniden canlandığını bildirdi. Kongre yeni yasa tasarısını geçirebilirse, bu tür soruları netleştirecek ve ByteDance’in elini zorlamak için yeni bir süreç yaratacaktı.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve diğer dijital haklar grupları, hükümetin TikTok’u yasaklama çabalarını eleştirdi. Son yasa tasarısı hakkında yapılan bir açıklamada, ACLU, önerilen önlemin “anayasaya aykırı” olduğunu ve ifade özgürlüğüne zarar vereceğini belirtti. “Yasa tasarı sponsorları, TikTok yasağının ifadeyi bastırmakla ilgili olmadığını iddia etse de, bunun tam olarak bunu yapacağı inkar edilemez,” dedi kıdemli politika danışmanı Jenna Leventoff.
Columbia Üniversitesi’ne bağlı kar amacı gütmeyen Knight Birinci Değişiklik Enstitüsü benzer endişeleri dile getirdi. Kuruluşun icra direktörü Jameel Jaffer bir açıklamada, “Kongre, dünyanın en popüler iletişim platformlarından birine erişimi engellemeden veri gizliliği ve güvenliğini koruyabilir. TikTok ve diğer platformların toplayabileceği bilgi türlerini kısıtlayan kapsamlı bir gizlilik yasası geçirerek başlamalıdır,” dedi.