Burdur’da dört yıldır susuz tarım projesi yürüten Dr. Ece Aynur Onur, bölgedeki kuraklık tehdidinin ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. ABD’deki akademik kariyerini bırakarak memleketi Burdur’a dönen Onur, temmuz ve ağustos aylarında şehri daha zor günlerin beklediğini söyledi.
Dr. Onur, Burdur’da yaşanan su kıtlığının üç temel nedenine dikkat çekti: “Mermer ocaklarının kontrolsüz su kullanımı, kaçak sondajların önlenememesi ve tarımda yanlış sulama teknikleri.”
Burdur’un, mermer ocaklarının yoğun olduğu iller arasında yer aldığını belirten Onur, “Mermer kesiminde tonlarca su harcanıyor, ancak bu kullanımın kayıt altına alınması ve denetlenmesi yapılmıyor,” dedi. Karataş Gölü’nün çevresindeki yüzlerce kaçak sondaj nedeniyle tamamen kuruduğunu ifade eden Onur, benzer bir tehlikenin Burdur Gölü için de geçerli olduğunu vurguladı. Kaçak sondajlara uygulanan 15 bin TL’lik sembolik cezaların yetersiz olduğunu ve acilen daha etkili önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Büyükbaş yem olarak yetiştirilen mısır ve yoncanın yüksek su tüketimi nedeniyle kuraklık tehdidini arttırdığını dile getiren Onur, “Burdur ve çevresinde mısır ve yonca gibi su tüketimi yüksek tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, su kıtlığına ve kuraklığa davetiye çıkarıyor. Peyzaj düzenlemelerinde mutlaka susuz yetiştirilebilecek bitkiler tercih edilmeli ve eğlence havuzları bir süreliğine devre dışı bırakılmalıdır,” diye konuştu.
Son olarak, Burdur’da dört yıldır yürüttüğü susuz tarım projesinin şehrin su kıtlığı ve kuraklığına önemli bir çözüm sunduğunu ifade eden Dr. Onur, “Kuraklığa sebep olan mısır, yonca ve mermer sarmalından kurtulmanın tek yolu, susuz tarımla ekonomik değeri yüksek şifalı bitkiler ve gıda üretimi yapmaktır,” dedi. Dr. Onur, projesiyle Burdur’un gelecekteki su ve tarım sorunlarına çözüm sunmayı hedefliyor.