Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Diş Sıkma Alışkanlığı Nasıl Önlenmeli?

Çocuklar da yetişkinler gibi diş sıkma alışkanlığına sahip olabilir. Bu alışkanlık genellikle farkında olmadan gelişir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Diş sıkma genellikle günlük stresli aktiviteler sırasında veya uyurken gerçekleşen anormal çene hareketlerinden kaynaklanır. Diş sıkma alışkanlığı küçük yaşlarda geçici sorunlara yol açabileceği gibi ilerleyen dönemlerde ciddi eklem hastalıklarına da neden olabilir. Dt. Nurgül Demir, “Çocuklarda diş sıkma alışkanlığıyla ilgili doğru adımlar atmak önemlidir. Bu alışkanlığı kontrol altına almak yetişkinlerde bile zor olurken, çocuklarda erken müdahale gerekmektedir” dedi.

Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?

Nurgül Demir, çocuklardaki diş sıkma alışkanlığının artık küçük yaşlardan itibaren görüldüğünü belirtti. Spor, sınav stresi, arkadaş zorbalığı gibi faktörlerin bu alışkanlığı tetiklediğini söyleyen Demir, “Gençlerde diş sıkma alışkanlığı, uyku sırasında veya gündüz tekrarlayabilir. Bu durumu fark etmek genellikle zordur, bu nedenle ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir” diye ekledi.

Eğer çocuğunuzda kulak ağrısı, baş ağrısı veya uyku düzensizlikleri gibi belirtiler varsa dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Demir, “Çocuklarda diş sıkma alışkanlığı erken teşhis edilmelidir. Diş yüzeylerinde aşınmalar, çatlaklar gibi belirtiler varsa uzman hekime başvurmak önemlidir” şeklinde konuştu.

Kontrol Altına Alma Yolları

Diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak için aşağıdaki adımları takip etmek önemlidir:

  • Gece sırasında diş gıcırdattığı fark edildiğinde derin uykudan uyandırmak,
  • Sakız çiğnemeyi sınırlamak,
  • Besinleri parçalara bölerek tüketmek,
  • Prefabrike kaplamalarla dişlerin korunması,
  • Rutin diş hekimi kontrollerini aksatmamak.

Diş sıkma alışkanlığının önlenmesi ve tedavi edilmesi için erken müdahale önemlidir. Unutmayın, çocukların sağlığı için doğru adımlar atmak hayati öneme sahiptir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Kolesterolü doğal yollarla düşürmek mümkün mü?

İlaç kullanmadan kolesterol seviyesini düşürmek isteyenler için umut verici çalışmalar var. Ancak her doğal yöntem bilimsel değil. Bitkisel kürlerden diyet takviyelerine, Akdeniz mutfağından yaşam tarzı değişimlerine kadar doğal yöntemlerin etkisi ne kadar gerçek?

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu. 

Uzmanı uyardı: Glütensiz ürünleri yerken bir kez daha düşünün!

Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, glütensiz besinlerin bilinçsizce tüketilmesinin kilo alımına yol açabileceğini belirtti. Özellikle işlenmiş glütensiz ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.