Hassas dişlerde sıcak-soğuk hassasiyeti ve diş ağrısına sebep olan hücreler ve sinyaller keşfedildi.
Diş çürüğü olan kişiler, ağrıya daha hassas olma eğilimindeler çünkü bu hücreler maruz kalabilir.
Bilim insanları, diş macunları, bantlar veya sakızlar gibi yeni tedaviler için hedefler belirlediklerini belirtiyorlar.
Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmanın başındaki Prof. Katharina Zimmermann, “Tedavi şansı varsa, bir hedef molekül belirlendi” dedi.
Hedef TRPC5 olarak adlandırılıyor ve Almanya’daki Erlangen-Nürnberg Friedrich-Alexander Üniversitesi’nde Prof. Zimmermann’ın ekibi, bu hedefin bir hücre türüne indirgedi.
Odontoblast adı verilen hücre, dişin sert tabakası olan mine ile dentin ve pulpaya bağlanır.
Mine hissizken, dentin, hissetme yeteneğine sahip ve çürük olduğunda ağrıya neden olabilir.
Araştırmacılar, fareler ve insanlarda hücre ve sinirler üzerinde çalışmalar yaparak ağrıyı incelediler.
Dr. Zimmermann’a göre, TRPC5 kanallarının daha fazla olduğu dişlerde lokal TRPC5 engelleyicilerinin diş ağrısı ve hassasiyetine yardımcı olabileceği düşünülüyor.
Diş ağrısında yaygın olarak kullanılan karanfil yağı, TRPC5 yolunu bloke eden bir kimyasal içermektedir.
Ancak evde tedavi yöntemlerine başvurmanın yerine, diş hekimine gidilmesi önerilir.
BDA’dan Prof. Damien Walmsley’e göre, ağrı rahatlatabilir ancak nedeni tedavi etmek ve önlem almak önemlidir.
Ayrıca, düzenli fırçalamanın diş sağlığı için hayati önem taşıdığını belirtiyor.
Gelecekte, diş macunlarına ve diş ürünlerine TRPC5 engelleyici maddelerin eklenebileceği öngörülüyor.
Prof. Zimmermann’ın ekibi bu çalışma için ticari destek almadı; bunun yerine Alman Araştırma Vakfı ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nden finansman sağlandı.
BDA, diş çürüğünün şekerli ve asitli gıdaların neden olduğu asit saldırıları sonucu meydana geldiğini belirtiyor.
Asit, zamanla dişte boşluklar oluşturabilir ve çürük riskini artırabilir.
Dolayısıyla, şeker ve asitli gıda tüketimini sınırlamak diş sağlığı için önemlidir.