Emekli ve memur için zam oranı ne kadar olacak? SGK uzmanı yeni tahmini açıkladı

Milyonların Gözü Temmuz Ayındaki Maaş Zammında

Temmuz ayına doğru yaklaşırken birçok insanın gözü maaş zammında. son Nisan enflasyon verileri açıklandı ve memur ve emeklilerin maaşları netleşmeye başladı. mevcut duruma göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için %13.36, memur ve memur emeklileri için ise %12.29 zam oranı şimdiden belirlendi. Ancak kalan iki ayın enflasyon verileri bu oranları değiştirebilir.

Enflasyon Tahminleri Zammı Belirleyecek

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne dikkat çekerek Mayıs ayı enflasyonunun %2.20, Haziran ayı enflasyonunun ise %1.70 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bu verilere göre, 6 aylık toplam enflasyonun %17.82 seviyelerinde olması bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri için %17.82 Zam Beklentisi

Yasal olarak, emeklilere yılda iki kez maaş farkı verilmektedir. Ocak ve Temmuz aylarındaki zamlar enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Emin Yılmaz, şu anda %13.36’lık zamın kesinleştiğini ve toplamda %17.82’lik bir artışın beklendiğini ifade etti.

Memur ve Memur Emeklilerine %16.71 Zam Olabilir

Memur ve memur emeklileri için zam hesaplaması sadece enflasyonla değil, aynı zamanda toplu sözleşme oranlarıyla da yapılır. Nisan ayı itibarıyla %12.29’luk kısmın kesinleştiğini söyleyen Yılmaz, beklenen enflasyon ve sözleşme zammı doğrultusunda %16.71’lik bir zam oranı olabileceğini belirtti.

Toplu sözleşmenin etkisiyle genellikle memur zamları, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin altında kalır. Yılmaz, 7. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında belirlenen %15, %10, %6 ve %5 oranlarının zam hesaplamasında kullanıldığını ve bu nedenle farkın oluştuğunu vurguladı. Ancak aynı zamanda bu sistemin bir koruma mekanizması olduğunu da ekledi.

Zamlar Eşitlenecek mi? Fark Ne Kadar Etkili?

Tahminlere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için %17.82, memur ve memur emeklileri için ise %16.71 zam olacak. Aradaki %1.11’lik fark maaş düzeyinde büyük bir etkiye sahip olmasa da, eşitleme olasılığı düşük görünmektedir. Yılmaz, “İki grup arasında eşitleme beklemiyorum” diyerek sürecin mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda ilerleyeceğini belirtti.

Related Posts

Toplam ciro endeksi arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,5 yükseldi.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta düştü

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 4 Temmuz ile biten haftada önceki haftaya göre 522 milyar 252 milyon 10 bin lira azalarak 23 trilyon 745 milyar 37 milyon 577 bin liraya indi.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

Doğu Akdeniz’deki illerin 6 aylık ihracatı 4,8 milyar doları aştı

Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’den ocak-haziran döneminde 4 milyar 820 milyon 190 bin dolarlık dış satım yapıldı.

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.