İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Aylık Sektör Raporu Şubat Sonuçları

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 yılında yüzde 1,4 arttı ancak 2025 yılına büyüme ile başlayan sektör, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azaldı.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Raporda, şubatta 5 alt sektörde üretimin arttığı belirtilirken, 17 alt sektörde üretimin azaldığı görüldü.

Buna göre, 2025 Ocak-Şubat döneminde bazı alt sektörlerde önemli üretim artışları yaşandı. Plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 9,8, inşaat amaçlı alçı ürünleri üretimi yüzde 8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımları üretimi yüzde 8,3, yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 6,6 ve seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 5,9 arttı. Bunun yanı sıra, demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 4,9, metal yapı ve yapı parçaları üretimi de yüzde 3,3 büyüme kaydetti.

Bu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 25,1, kilit ve donanım eşyaları üretimi yüzde 24,6 ve armatür musluk vana valf üretimi ise yüzde 13,3 azaldı.

İnşaat Sektörü 2025’te Yüzde 5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılında inşaat sektörünün hala yüzde 5’lik büyüme potansiyeline sahip olduğu vurgulandı.

Mart ayında yaşanan finansal şoklar ve ardından alınan ek sıkılaşma önlemlerinin inşaat sektöründeki büyümeyi sınırlayabileceği belirtildi. Bu önlemlerle birlikte ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının arttığına dikkat çekilen raporda, finansal şokların enflasyon ve inşaat maliyetlerinde artışlara yol açabileceği üzerinde duruldu. Tüm bu gelişmelerin özel sektörün inşaat faaliyetlerini kısıtlayabileceği ifade edildi.

Raporda ayrıca, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörüne etkisine de değinildi. Buna ek olarak, İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin kentsel dönüşüm için tetikleyici olabileceği ve bu yönde kampanyaların beklendiği aktarıldı.

Related Posts

ABD ve Çin hazine bakanları İsviçre’de bir araya geliyor

ABD Hazine Bakanı Bessent ve Ticaret Temsilcisi Greer’in Çinli yetkililerle görüşeceği açıklandı.

Yatırım danışmanı, deprem sonrasında evini satmak ya da ev almak isteyenleri uyardı: ‘Sakın ha kaptırmayın’

İstanbul’daki deprem sonrasında, evi olanların evlerini satmak ya da arsa almak için acele edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan yatırım danışmanı Mert Başaran nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Mevduat faizi yüzde 60’ı geçti: Aylık getiri rekor seviyede

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası TL mevduat yeniden cazibe merkezi haline geldi. Bankalar yıllık faiz oranlarını yüzde 50’nin üzerine taşırken, bileşik getirilerde yüzde 60’ı aşan seviyeler görülüyor.

Ticaret Bakanı Bolat, Londra’ya gitti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, resmi temaslarda bulunmak üzere İngiltere’nin başkenti Londra’ya gitti.

Bakan Kacır: Yeni sanayi alanları kurguluyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe pek çok alanda, Avrupa değer zincirlerinin en önemli oyuncusuyuz. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, bugün 265 milyar dolara ulaştı. Türkiye bugün, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş kuşakta, en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir” dedi.

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir