Mahfi Eğilmez’den çarpıcı değerlendirme: Türkiye’de emeğin karşılığı açlık sınırının altında!

İktisatçı Mahfi Eğilmez Ücretlerin Durumunu Değerlendiriyor

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye’deki sabit gelirli maaşlı çalışanların yaşam standartlarının düşük olduğunu belirtti. Eğilmez, ücretlerdeki gerilemeyi “Tunç Kanunu ve Türkiye Uygulaması” başlıklı yazısında ele aldı.

Tunç Kanunu’na göre, gerçek ücretlerin işçinin yaşamını sürdürebileceği asgari düzeyde olması gerektiğini savunan ekonomik bir yaklaşım olduğunu ifade eden Eğilmez, 19. yüzyıldaki ekonomist Ferdinand Lassalle’in bu tezi nasıl geliştirdiğine değindi. Bu görüşe göre, ücretler geçimlik düzeyin altına düşemez çünkü insanlar bu seviyenin altında yaşamlarını sürdüremezler.

YETİŞMİŞ EMEK MALİYETİ

Eğilmez’in belirttiğine göre, Tunç Kanunu’na karşı geliştirilen Assar Lindbeck ve Dennis Snower‘ın “İçeridekiler Dışarıdakiler” Teorisi, işsizleri eğitmek yerine mevcut çalışanları koruyarak ücretleri artırmanın daha cazip olduğunu ifade ediyor. Ancak bu teori genellikle kalifiye işgücü için geçerlidir.

Eğilmez’in vurguladığı gibi, geçim düzeyi ve gerçek ücret kavramları günümüzde farklılık göstermektedir. Lassalle’in geçim düzeyi tanımı, temel gereksinimler olan barınma, beslenme ve giyim ile sınırlıyken günümüzde ulaşım, eğitim, kültür ve eğlence gibi daha fazla harcama kalemi eklenmiştir.

ASGARİ ÜCRETİN DURUMU

Türkiye’de asgari ücret brüt olarak 26.005,50 lira, net olarak ise 22.104,67 lira seviyesindedir. Açlık sınırı ise TÜRK-İŞ verilerine göre dört kişilik bir ailenin için hesaplanmış olup bu değer 24.035,59 lira olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, yoksulluk sınırı ise 78.291,84 lira olarak belirlenmiştir. Ailede hem anne hem baba asgari ücretle çalışsa, toplam gelir 44.209,34 liraya ulaşır ve bu miktar yoksulluk sınırının altında kalmaktadır.

TÜRKİYE’DE ÜCRETLERİN DURUMU

Mart 2025 itibarıyla Türkiye’de 15,3 milyon kişi ücretli olarak çalışmaktadır. Asgari ücretle çalışanların sayısı ise yaklaşık 7 milyon civarındadır. Türkiye’de Tunç Kanunu’nun yanı sıra içeridekiler dışarıdakiler teorisi de uygulanmaktadır. Şirketler, yeni personel almak yerine emekliliği hak eden çalışanları mevcut ücretleriyle veya daha düşük ücretlerle çalıştırmayı tercih etmektedirler.

Related Posts

Tesla’nın sürücüsüz taksi hizmeti başladı

Elon Musk’ın sahibi olduğu dört gözle beklenen sürücüsüz taksi (robotaksi) uygulaması ABD’nin Teksas eyaletinin Austin kentinde başladı.

Asya borsaları karışık seyrediyor -23 Haziran 2025

Asya borsalarında, Orta Doğu’da artan gerilim ve ABD’nin İran’a doğrudan askeri müdahalesinin ardından İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğine dair endişelerle karışık bir seyir öne çıkıyor.

Vatandaşın araç tercihi değişti: Trafikte onlar artık daha fazla dikkat çekiyor!

Türkiye’de trafikte bulunan elektrikli otomobillerin sayısı, mayıs sonu itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 115 artarak 245 bin 205’e yükselirken, trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli oldu.

Doğal gazda dengeleme fiyatları zıpladı

Türkiye’de spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi düşerken, referans fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot piyasada 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 13 bin 669 lira 59 kuruş olarak belirlendi …

Ticaret Bakanlığı 2 şirketi daha “dış ticaret sermaye şirketi” statüsüne aldı

Ticaret Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ ile KCR Dış Ticaret AŞ’ye “dış ticaret sermaye şirketi” statüsü verdi.

Eğitim ve sağlık için 740 milyon dolarlık yeni finansman

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İslam Kalkınma Bankası (İKB) arasında İstanbul’daki kamu hastanelerinin güçlendirilmesi ile deprem bölgesinde afetlere dirençli ve kapsayıcı eğitim yatırımlarının desteklenmesi için 740 milyon dolarlık uzun vadeli ve piyasaya göre uygun koşullarda finansman anlaşması imzalandı.