TÜİK en kolay iş bulunan ve en çok kazandıran meslekleri açıkladı




Yeniden Yazılmış Haber

Üniversite Mezunlarının İstihdam Durumu Açıklandı

Üniversite mezunlarının istihdam durumuyla ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2023 yılında %75,6 iken, 2024 yılında %75,0’a geriledi. Ön lisans mezunları için ise kayıtlı istihdam oranı 2023 yılında %67,7 iken, 2024 yılında %66,4 olarak hesaplandı.

Lisans mezunları arasında en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler ise sırasıyla %96,4 ile tıp, %95,1 ile özel eğitim öğretmenliği ve %92,4 ile elektrik öğretmenliği oldu.

Sağlık ve Mühendislik En Yüksek İstihdam Alanları

Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması’na göre lisans seviyesinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk üç alan; %86,7 ile sağlık ve refah, %82,9 ile mühendislik, imalat ve inşaat ve %78,7 ile bilişim ve iletişim teknolojileri oldu.

Polis meslek eğitimi %92,3’lük oran ile ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölüm oldu. Polis meslek eğitimini, %88,2 ile elektrik enerjisi üretimi ve %87,4 ile endüstriyel kalıpçılık takip etti.

Ön lisans mezunlarının eğitim ve öğretim alanlarına göre kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş alan; mühendislik, imalat ve inşaat, doğa bilimleri, matematik ve istatistik, hizmetler, bilişim ve iletişim teknolojileri ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik olarak gerçekleşti.

Sağlık Mezunları En Kısa Sürede İş Bulabiliyor

Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2024 yılında bir önceki yıla göre değişmeyerek 14,4 ay olarak gerçekleşti. Ön lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi ise 2023 yılında 15,9 ay iken, 2024 yılında 16 ay olarak hesaplandı.

Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu bölümler; 2,2 ay ile dil ve konuşma terapisi, 4,1 ay ile tıp, 4,3 ay ile özel eğitim öğretmenliği, 5,1 ay ile eczacılık ve 7,6 ay ile ebelik oldu.

Sağlık ve refah eğitim ve öğretme alanından lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi 8,9 ay, mühendislik, imalat ve inşaat mezunlarının 11,6 ay, bilişim teknolojilerinde 11,8 ay, eğitim ise 12,6 ay oldu.

Pilotaj En Çok Kazandıran Bölüm Oldu

Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm sırasıyla; pilotaj, matematik mühendisliği, uzay mühendisliği, tıp ile uçak mühendisliği oldu.

Lisans mezunlarının eğitim ve öğretim alanları ile uyumlu bir meslek grubunda çalışma oranı en yüksek alan %79,9 ile sağlık ve refah, %79,4 ile iş yönetim ve hukuk ve %63,8 ile eğitim oldu.


Related Posts

Faiz kararı bugün açıklanacak: Merkez Bankası indirime gider mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın dördüncü faiz kararını bugün (24 Temmuz 2025) saat 14:00’te açıklayacak. Piyasalar, faiz kararına odaklanmış durumda. Ekonomi çevreleri ve yatırımcılar karara odaklanmışken, Merkez’den faiz indirimi …

Akaryakıtta tabela değişti mi?

Akaryakıt fiyatları Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma, kurdaki hareketlilik ve küresel gelişmelerden etkilenip değişim gösterebiliyor. En son 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından motorine zam değişmişti. İran-İsrail gerilimi nedeniyle …

Gram altın rekor kırdı!

Gram altın rekor kırdı!

Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Artışta

TÜİK, 2025’in ilk çeyreğinde yerli turist harcamalarının %68,9 arttığını açıkladı.

Kilis’te Boz Antep Fıstığı Hasadı Başladı

Kilis’te çiftçiler boz Antep fıstığı hasadına başladı; rekoltede düşüş bekleniyor.

Bodrum Belediyesi, Kent Mobilyası Üretimini Kendi Atölyelerinde Yapıyor

Bodrum Belediyesi, kamuya ait açık alanlarda kullanılmak üzere kent mobilyalarının üretimini kendi atölyelerinde gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarla ihtiyaçlara yönelik hızlı çözümler sağlanırken, tasarruf da ediliyor.