Türkiye gazetesinde kafalar karışık: Bodrum çıkmazı… ‘Lahmacun savunması’… Bir haber boş dedi, bir haber dolu

Türkiye gazetesinde yayınlanan iki haberin birbiriyle çelişmesi dikkat çekti. Gazeteyi okuyanların kafasını karıştıran haberlerden birisinde Bodrum, Çeşme gibi tatil bölgelerinde uygulanan fahiş fiyatlar sebebiyle yerli turistin Yunan adalarını tercih ettiği ve bu bölgelerin boş kaldığı ifade edildi. Bir diğer haberde ise fiyatların yüksek olmadığı ve turizm bölgelerinin boş olmadığı belirtildi.

Gazetenin internet sitesinde 4 dakika arayla yayınladığı haberlerden ‘Turizmci de Yunan’a gitti! Fahiş fiyat sektördeki dengeyi bozdu’ başlıklı ilk haberde turistlerin peşinden işletmecilerin de Yunan adalarına gitmeye başladığı öne sürüldü.

Gazetedeki ilgili haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Kapıda vize uygulaması sebebiyle son dönemde Yunan adaları Türk turistlerin akınına uğradı. Bu gidişte ülkemizin Bodrum, Çeşme, Alaçatı gibi tatil yörelerindeki fahiş fiyatlar da etkili oluyor. Bu durumdan ülke turizmi olumsuz etkilenirken, Yunanistan’da turist sayısı ve geliri bakımından rekorlar kırılıyor. Üstelik Türk turistler bu rekorlara önemli katkı sağlıyor. Yunan adalarına turist taşıyan feribotların hareket ettiği Ayvalık ve diğer Ege ilçelerinde uzun kuyrukların oluşmasına sebep olurken, müşterisinin peşinden Türk işletmecilerin de Yunan adalarına yönelmesi dikkat çekiyor. Adalarda çok sayıda Türkçe isimli tabelanın yanı sıra, garsonların da Türk olması dikkat çekiyor. Bodrum’da turizmcilik yapan ve ismini açıklamak istemeyen bir işletmeci “Daha bu yıl 2 işletmecinin kiralama yoluyla orada işletmecilik yapmaya başladığını biliyorum. Önce işletmeciliğe başlayıp şartları sağlayınca satın alma yapmayı amaçlıyordu” dedi. Bodrum ve Çeşme gibi bölgelerdeki yüksek fiyatlar yerine vatandaşlar daha uygun fiyatlı olan Avşa adası, Erikli, Enez, Gelibolu, Ayvacık, Asos, Ayvalık, Erdek, Sarımsaklı, Silifke ve Alanya gibi yerlere rağbet gösteriyor. Turizm acentesi Erkan Aydın “Bırakın yerli turisti, yabancılar bile artık Bodrum, Çeşme gibi merkezleri pahalı buluyor. Onlar da Alanya, Balıkesir, Çanakkale bölgelerine yöneldi” dedi. Gurbetçi de yüksek fiyatlardan şikâyetçi. 2021 yılında Türkiye’ye gelerek 3 bin avro bozduran bir gurbetçi, ailesiyle 10 gün rahat tatil yaparken, bu yıl 6 bin avro bozdurduğu hâlde yetmediğini, sosyal medya hesaplarından paylaşınca çok sayıda gurbetçinin “Kendi ülkemizde kandırılıyoruz” yorumları da dikkat çekmişti.”

‘LAHMACUN SAVUNMASI’

Türkiye Gazetesi’nde yayınlanan bir diğer haberde ise medya ve sosyal medyada ‘Bodrum pahalı’ algısı oluşturulduğu öne sürüldü. Bodrumlu işletmecilerin lahmacun fiyatları üzerinden kendini savunduğunu dile getiren gazete, ‘Lahmacun savunması! Bodrumlu işletmeciler ‘pahalı değiliz’ diyor’ başlıklı haberinde Bodrum’da otellerin boş kaldığı iddiasının doğru olmadığını ifade etti.

Bodrum bölgesinin turistik açıdan Yunanistan’dan daha iyi bir konumda olduğunu belirten haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, fahiş fiyatlardan dolayı Bodrum’da otellerin boş kaldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Dengiz “Doluluk oranları bölgeye göre değişiyor. Ayrıca dönem de önemli.

Oteller mayısta doluydu, ağustostan sonra yüzde 90 doluluğa ulaşacağız. Pandemiden bugüne aralıklarla otellerde boşluklar oluşuyor. İlk kez olmuş gibi lanse ediliyor, tuhaf. Sanki Bodrum’daki otelcilerin batmasını isteyen bir kesim var. Türkiye’de en çok vergi veren illerin başında Muğla geliyor. Bodrum batarsa Türkiye batar” dedi.

‘Bodrum pahalı’ yorumlarını da eleştiren Dengiz “Tatile gelmemişler ama sosyal medya üzerinden yorum yapıyorlar. Bodrum pahalı değil. Her kademe fiyat var. 30-50 yıllık işletmeler var. Doğru fiyat uygulamasa ayakta kalabilir mi? Benim işletmemde lahmacun 180 lira. Bodrum’un en uygun bölgesindeyim. 180 liralık ürüne 1.500 lira isteyemem” diye konuştu.

YUNANİSTAN’DAN ÇOK İYİYİZ

Türk vatandaşlarının Yunan adalarına akınını değerlendiren Dengiz “Yunan adalarına vizesiz uygulama ilk defa olmuyor. 2015 yılında da aynı durum yaşanmıştı. Schengen bölgesi olduğu için Yunan adalarına gidip Yunanistan’dan daha kolay vize almak isteyenler de bu yola başvuruyor. Mutfak kültürü de benziyor, vatandaşımız yöneldi. Türkiye’de yerli ve yabancı turistler erken rezervasyonla yüzde 20-30 arasında indirim alabiliyor. Bu nedenle en çok tercih edilen ülke Türkiye olmuştu. Bu da ülkemizin tercih edilmesine sebep olmuştu. Yunanistan geride kalınca kapıda vize başlattı. Türkiye hizmet ve kalitede dünyadaki en iyi ülkeler arasında” dedi. Dengiz 238 otelin konkordato ilan ettiği yönündeki haberleri de yalanladı ve iddia sahipleri hakkında yasal süreç başlattıklarını duyurdu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir