Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Küresel Hidroelektrik Santral Verileri Değerlendirildi

Dünya genelindeki 145 ülke ve bölgede faaliyette olan farklı ölçeklerde toplam 5 bin 617 hidroelektrik santralinin verileri incelendi. Global Energy Monitor tarafından sağlanan Global Hydropower Tracker verilerine göre, bu santrallerin toplam kurulu gücü 1,216 gigavat seviyesinde bulunmaktadır. Ayrıca, henüz devreye alınmamış olan santrallerin potansiyel kapasitesi 1,113 gigavat olarak hesaplanıyor.

Çeşitli kapasitelerdeki hidroelektrik santrallerini takip eden veritabanı, 45 megavat ve üzeri kapasiteye sahip tesisleri kapsamaktadır. Veriler, halihazırda aktif olan santrallerin yanı sıra duyurulan, inşaat öncesi aşamada bulunan ve yapımı devam eden projeleri içermektedir.

Türkiye’deki mevcut hidroelektrik üretim kapasitesi 24 bin 944 megavattır. Ülkede şu anda inşaatı devam eden 496 megavatlık projenin yanı sıra 1689 megavatlık inşaat aşamasındaki ve 81 megavat düzeyinde duyurulan projelerin toplam kapasitesi 2 bin 266 megavatlık yeni gücün devreye alınmasını beklemektedir. Bu durum, Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük hidroelektrik üreticilerinden biri olmaya devam etmesini sağlamaktadır.

Küresel Elektrik Kapasitesinde Artış Devam Ediyor

Global verilere göre, dünya genelinde faaliyette olan toplam hidroelektrik kapasitesi 1 milyon 216 bin 363 megavattır. En yüksek hidroelektrik kapasitesine sahip ilk 20 ülke arasında ilk sırayı alan Çin, 354 bin 231 megavatlık devasa kapasitesiyle küresel hidroelektrik üretiminin yüzde 29’unu tek başına gerçekleştirmektedir. Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri, sırasıyla 101 bin 85 megavat ve 91 bin 846 megavatlık kapasiteleriyle Çin’i takip etmektedir. Bu iki ülkenin toplamı küresel kapasitenin yüzde 8’ini oluşturmaktadır.

Kanada ve Rusya ise sırasıyla 79 bin 94 megavat ve 51 bin 941 megavatlık kapasiteleriyle yaklaşık yüzde 7 ve yüzde 4 gibi paylara sahip olarak ilk beşi tamamlamaktadır. Hindistan, Japonya ve Norveç gibi ülkeler ise listenin devamında yer almaktadır.

Türkiye, 24 bin 944 megavatlık kapasitesiyle dünyadaki en yüksek hidroelektrik gücüne sahip 9. ülke konumundadır. Ülkenin bu kapasitesi, küresel toplamın yaklaşık yüzde 2’sine denk gelmektedir.

Related Posts

Avrupa’da yükseliş rüzgârı: Ateşkes ve Lagarde etkisi! (24 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 1,4 artışla 542,3 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,9 yükselişle 23.719 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 değer kazancıyla 8.800 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi …

MÜSİAD Başkanı çocuk işçiliği savundu: “Zorunlu eğitim çok uzun” dedi

MÜSAD Başkanı Burhan Özdemir, iktidara yakın Yeni Şafak gazetesine konuştu. Özdemir, yaptığı açıklamada piyasanın ‘çocuk işçilere’ ihtiyaç duyduğunu iddia etti. Özdemir, “Gençlerimiz iş gücüne daha erken katılmalı. Eğitim zorunluluğu esnetilmeli …

Tesla’nın sürücüsüz taksi hizmeti başladı

Elon Musk’ın sahibi olduğu dört gözle beklenen sürücüsüz taksi (robotaksi) uygulaması ABD’nin Teksas eyaletinin Austin kentinde başladı.

Asya borsaları karışık seyrediyor -23 Haziran 2025

Asya borsalarında, Orta Doğu’da artan gerilim ve ABD’nin İran’a doğrudan askeri müdahalesinin ardından İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğine dair endişelerle karışık bir seyir öne çıkıyor.

Vatandaşın araç tercihi değişti: Trafikte onlar artık daha fazla dikkat çekiyor!

Türkiye’de trafikte bulunan elektrikli otomobillerin sayısı, mayıs sonu itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 115 artarak 245 bin 205’e yükselirken, trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli oldu.

Doğal gazda dengeleme fiyatları zıpladı

Türkiye’de spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi düşerken, referans fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot piyasada 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 13 bin 669 lira 59 kuruş olarak belirlendi …