Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Borç Durumu Endişe Verici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarda ‘Türkiye’nin hikayesi’nin birçok yatırımcıyı etkilediğini savunsa da, bakanlığının borç bulma konusunda bile zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan iç borçlanma stratejisi raporunda, Mayıs-Temmuz 2024 döneminde dış borçların ödenmesine rağmen yeni dış borçlanma planının olmadığı belirtiliyor.

Mısıra Olan Borç

Rapora göre Hazine, 3 aylık dönemde toplam 874 milyar lira borç ödemeyi planlıyor; bunun 733.3 milyarı iç borç, 140.7 milyarı da dış borç olacak. Ancak aynı dönemde finansman ihtiyacının 803.7 milyarı iç borçlanmayla, 70.3 milyarı da diğer kaynaklarla karşılanacak ve dış borçlanma yapılmayacak. Kredi risk primindeki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetini yükseltiyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez de durumu şu sözlerle özetledi: “Hazine programında dış borç ödemesi var ancak dış borçlanma planı yok. Bu durum, ya bize borç veren olmadığı ya da faizlerin yüksek olduğu anlamına gelebilir.”

Geçtiğimiz 19 Mart’ta gerçekleşen siyasi operasyonun ardından uluslararası sermaye, Şimşek’in başarısız programını sorgulamaya başladı. Kearney’nin araştırmasına göre Türkiye, 2025’te yabancı yatırımcıların en güvendiği 25 ülke arasına giremedi. Dahası, Türkiye listede sadece 25 gelişmekte olan ülke arasında 14. sırada yer alarak Arjantin, Mısır ve Tayland’ın gerisinde kaldı. Kearney İstanbul Ofisi Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur, Türkiye’nin çekiciliğinin artması için makroekonomik istikrar ve şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti.

Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul

Uluslararası sermaye, Türkiye’ye borç vermemek ve tahvillerini satmakla kalmayıp, Borsa İstanbul’a da ilgi göstermiyor. Güven erozyonu nedeniyle beklenen yabancı para girişi bir türlü gerçekleşmiyor. Bu durum, dünya piyasalarında Türk şirketlerinin payının azalmasına sebep oluyor. Ekonomist Emre Akçakmak’ın verilerine göre, MSCI’nin gelişen ülkeleri kapsayan endeksindeki Türk hisselerinin payı 2000 yılında %3.7 iken bu yıl %0.5’e kadar düştü. Endeksteki Türk hisseleri Filipinler ve Şili ile aynı seviyede bulunuyor.

Related Posts

Avrupa’da yükseliş rüzgârı: Ateşkes ve Lagarde etkisi! (24 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 1,4 artışla 542,3 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,9 yükselişle 23.719 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 değer kazancıyla 8.800 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi …

MÜSİAD Başkanı çocuk işçiliği savundu: “Zorunlu eğitim çok uzun” dedi

MÜSAD Başkanı Burhan Özdemir, iktidara yakın Yeni Şafak gazetesine konuştu. Özdemir, yaptığı açıklamada piyasanın ‘çocuk işçilere’ ihtiyaç duyduğunu iddia etti. Özdemir, “Gençlerimiz iş gücüne daha erken katılmalı. Eğitim zorunluluğu esnetilmeli …

Tesla’nın sürücüsüz taksi hizmeti başladı

Elon Musk’ın sahibi olduğu dört gözle beklenen sürücüsüz taksi (robotaksi) uygulaması ABD’nin Teksas eyaletinin Austin kentinde başladı.

Asya borsaları karışık seyrediyor -23 Haziran 2025

Asya borsalarında, Orta Doğu’da artan gerilim ve ABD’nin İran’a doğrudan askeri müdahalesinin ardından İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğine dair endişelerle karışık bir seyir öne çıkıyor.

Vatandaşın araç tercihi değişti: Trafikte onlar artık daha fazla dikkat çekiyor!

Türkiye’de trafikte bulunan elektrikli otomobillerin sayısı, mayıs sonu itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 115 artarak 245 bin 205’e yükselirken, trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli oldu.

Doğal gazda dengeleme fiyatları zıpladı

Türkiye’de spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi düşerken, referans fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot piyasada 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 13 bin 669 lira 59 kuruş olarak belirlendi …