Uzmanı uyardı: Glütensiz ürünleri yerken bir kez daha düşünün!

Glütensiz Beslenme ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein grubu olan glüten, çölyak hastaları, intoleransı olan bireyler ile hassasiyeti bulunan kişiler için sağlık sorunları oluşturabiliyor. Ancak bu rahatsızlıklara sahip olmayan bireylerin de kilo verme amaçlı glütensiz beslenmeyi tercih ettiği biliniyor.

Uzman Diyetisyen Aksu, glütensiz beslenmenin bağırsak sağlığını iyileştirdiğini belirterek, başta şişkinlik ve hazımsızlık olmak üzere bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarını azaltabileceğini aktardı.

Glüten tüketimini azaltan bazı kişilerin kendilerini daha enerjik hissettiklerini ve kilo verdiklerini söylediğini vurgulayan Aksu, “Ancak bunun tamamen glüteni bırakmakla mı, yoksa daha düzenli ve sağlıklı beslenmekle mi ilgili olduğu tartışmalıdır” ifadelerini kullandı.

Aksu, glüten içermeyen ürünlerin genellikle daha işlenmiş olup besin değerlerinin düşük olduğuna işaret ederek, “Özellikle lif, vitamin ve mineral açısından eksik olabilirler. Bunun yanı sıra glüten içermeyen ekmek ve makarna gibi ürünler normal muadillerine göre daha yüksek yağ ve karbonhidrat içerebilir, bu da sağlıklı bir kilo kontrolü için dikkat edilmesi gereken bir faktördür.” değerlendirmesini yaptı.

“Gerekli Besin Öğelerini Kaçırabilir”

Birçok kişinin glütensiz diyetlerin kilo vermeye yardımcı olduğuna inandığına dikkat çeken Aksu, şunları kaydetti:

“Gerçekte ise glütensiz beslenmek, karbonhidrat tüketimini azaltıp beslenme düzenini düzenlediği için kilo kaybına katkı sağlayabilir. Ancak yanlış besin seçimleri ve işlenmiş glütensiz ürünlerin fazlasıyla tüketilmesi, aksine kilo alımına neden olabilir. Glütensiz beslenmek isteyenler için doğal olarak glüten içermeyen besinler arasında pirinç, kinoa, mısır, patates, mercimek, et, balık, yumurta, süt ürünleri, sebze ve meyveler bulunur. Bu besinleri doğru şekilde tüketmek, sağlıklı bir glütensiz beslenme planı oluşturmanın anahtarlarındandır.”

Aksu, bazı glütensiz gıdaların aynı zamanda yüksek yağlı ve kızarmış yiyecekleri de içerebildiğinden kilo alımına neden olabileceğini belirterek, sadece glütenden kaçınmaya odaklanmanın, gerekli besin öğelerini kaçırmaya da neden olabileceğini anlattı.

Aksu, glütensiz beslenmenin, çölyak hastaları ve duyarlılığı olan kişiler için bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak, hastalığı olmayan diğer bireyler için bu beslenmenin doğru planlanmadığı takdirde besin ögesi eksikliklerine neden olabileceğini kaydetti

Kişilerin kendi ihtiyacını değerlendirerek, glütensiz beslenmeyi bir moda akımı olarak değil, bilinçli bir karar olarak uygulamalarına, beslenme ve diyet uzmanlarına danışarak seçim yapmalarının en sağlıklı yol olacağına işaret eden Aksu, “Glütensiz diyet tercih eden kişilerin, beslenme yetersizliklerini önlemek için dikkatli bir şekilde planlanmış beslenme programlarını uygulaması tavsiye edilir” değerlendirmesini yaptı.

Related Posts

Elin kavrama gücü neye işaret ediyor, nasıl geliştirilebilir?

Elin kavrama gücü, tip 2 diyabetten depresyona kadar bir dizi sağlık konusuyla ilişkilendiriliyor. Peki kendi sıkma gücünüzü nasıl kontrol edebilirsiniz?

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.