Yargıtay’dan emsal yıllık izin kararı: Süreyi kaçıran ücretini alamayacak

Yıllık İzin Ücretlerinde Zaman Aşımı Süresi Değişti: İşte Detaylar

Son zamanlarda tartışma konusu olan kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde uygulanacak zaman aşımı süresi konusunda Yargıtay’dan önemli bir karar geldi. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından yapılan içtihat değişikliğiyle belirsizlik son buldu.

Geçmişte, 2012 ile 2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımı süresi uygulanan Yargıtay, 2020 yılında iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesi sonucu bu süreyi 5 yıla düşürdü. Artık, geçmiş dönemlere ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de 5 yıllık zaman aşımı süresi geçerli olacak.

Geçmişten Günümüze Zaman Aşımı Süreci

Önceleri, 1 Temmuz 2012 tarihinden önce yıllık izin ücretleri için 5 yıl olan zaman aşımı süresi, 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte 10 yıla çıkarılmıştı. Ancak 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile tüm alacak türlerinde zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Yasada bulunan geçici madde gereği, 25 Ekim 2017 tarihinden önce başlamış olan zaman aşımı süreleri eski hükümler doğrultusunda (10 yıl) işlemeye devam edecek. Ancak süresi henüz dolmamış alacaklar için, kalan sürenin 5 yılı aşması durumunda yeni düzenleme geçerli olacak.

Sözleşme Sonlanınca Hak Başlıyor

İş Kanunu’na göre, işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle mümkün hale geliyor. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve zamanaşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi için belirleyici değildir. İşveren tarafından haklı sebeple çıkarılmış olsun ya da çalışan kendi isteğiyle işten ayrılmış olsun, ücretin ödenmesi gerekmektedir.

Yargıtay’ın kararı, çalışanların haklarını korumak ve işverenlerin yükümlülüklerini hatırlatmak adına önemli sonuçlar doğurur. Ahmet Kıvanç, yazısında çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zaman aşımı süresini takip etmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı 2 şirketi daha “dış ticaret sermaye şirketi” statüsüne aldı

Ticaret Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ ile KCR Dış Ticaret AŞ’ye “dış ticaret sermaye şirketi” statüsü verdi.

Eğitim ve sağlık için 740 milyon dolarlık yeni finansman

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İslam Kalkınma Bankası (İKB) arasında İstanbul’daki kamu hastanelerinin güçlendirilmesi ile deprem bölgesinde afetlere dirençli ve kapsayıcı eğitim yatırımlarının desteklenmesi için 740 milyon dolarlık uzun vadeli ve piyasaya göre uygun koşullarda finansman anlaşması imzalandı.

Lufthansa, Orta Doğu uçuşlarını askıya alma uygulamasını uzattı

Alman hava yolu firması Lufthansa Grubu’nun, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından Tel Aviv dahil Orta Doğu’daki çeşitli noktalara uçuşlarını askıya alma süresini uzattığı bildirildi.

Akaryakıt 4 kez zamlandı ama Şimşek’e göre “ekonomimiz bunu tolere edebilir”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantıda ekonomik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, İsrail ile İran arasındaki gerilimin Hürmüz Boğazı’nın …

ABD-İngiltere arasında ticaret hamlesi: Gümrük indirimi anlaşması açıklandı!

ABD, İngiltere’den yapılan bazı ithalatlarda gümrük tarifelerini resmen düşürdü. Anlaşma kapsamında İngiltere’den ithal edilen uçak ve parçaları gibi havacılık ürünlerine uygulanan vergiler kaldırıldı. İngiliz otomobillerine yönelik yıllık 100.000 …

Enflasyon anketi açıklandı: Emekli ve memur temmuzda ne kadar zam alacak?

Milyonlarca memur, emekli ve memur emeklisi gözünü 3 Temmuz’da açıklanacak haziran enflasyon verisine çevirdi. Bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’inde (PKA), enflasyon tahminleri de yer …