Yasaklar- yolsuzluk- yoksulluk

“`html

Yeni Döviz Yasağı Önerisi Gündemde

Özellikle son zamanlarda sürekli artan döviz ve faiz oranları, Merkez Bankası’nın rezervlerinin azalmasına neden olan politikalarla birlikte, iktidar tarafından gündeme getirilen yeni bir döviz yasağı talebiyle yeniden masaya yatırıldı. 45 yıl önce Başbakan Turgut Özal’ın kaldırdığı döviz yasağı, mevcut hükümetin döneminde tekrar ortaya çıkma sinyalleri vermeye başladı. AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’a, “Vatandaşların döviz satın almasını yasaklayın, dövizi yalnızca ihracat ve ithalat yapanlar kullanabilsin” şeklinde bir öneride bulundu.

‘Ekonomist Değilim Ama Bir Çözüm Önerim Var’

Kulak burun uzmanı olan Güneş, dövizle enflasyon sorununu faiz oranlarıyla çözmenin mümkün olmadığını ifade etti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, ekonomist olmayan bir bakış açısıyla, döviz kullanımını sınırlamanın yollarını araştırırken, “Türkiye için dövize veya altına endeksli bir dijital para sistemi oluşturulabilir. Bu sayede, vatandaşların döviz hesaplarını kullanmasını engellemiş oluruz. İhracat ve ithalat yapanlar resmi kanallar aracılığıyla döviz işlemlerini gerçekleştirebilir” dedi.

Tarım Sektöründeki Sorunlar Sürüyor

Son haftalarda, haklarını aramak için eylem planlayan tarım üreticilerine, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın müdahale etmesi bekleniyordu. Ancak bu bakanlıkların verdiği sözler, üreticileri tatmin etmedi, bu nedenle üreticiler eylemlere yöneldi.

Tarım Eylemi Afişi

Sözlerini Tutan Bakanlıklar Yok

Soğan üreticileri, “Gereğini yapacağız” diyen bakanlıkların verdiği sözleri yerine getirmemesi üzerine Akyayla köyünde toplu şekilde eylem düzenledi. Artan girdi maliyetlerine ve düşük alım fiyatlarına karşı sesini çıkaran çiftçiler, hükümete yönelik ciddi eleştirilerde bulundu. Yüksek maliyetlerden ve ithal ürünlerden şikayet eden üreticiler, kredi ile traktör almak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

İcraatta Yoklar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Soğan üreticilerinin tepkisi, uzun süredir süregelen tarım politikalarının başarısızlığını gözler önüne seriyor. Hükümet seçim dönemlerinde çiftçiyi unutmuyor ama iş icraata geldiğinde ortalıktan kayboluyor” dedi. Adem ayrıca şu açıklamalarda bulundu: “Çiftçinin sesini kısmanın bir çözüm olmadığını; aksine bu yaklaşım, halkın geçim şartlarını daha da zorlaştırıyor” diye vurguladı.

TÜİK Verileri İle Gerçeklik Arasında Uçurum

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verileri, toplumda büyük bir tepkiye neden oldu. Vatandaşlardan Dilek Çavuşoğlu, “Alışveriş yapamıyorum, enflasyon yüzde 150’lere ulaştı. Ben 13 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum, bu maaşla pazara bile gidemez hale geldim” dedi.

Protesto Afişi

Emeklilerden Protesto Eylemi

Tüm Emekliler Sendikası, TÜİK’in açıkladığı Nisan 2025 enflasyon verilerini protesto etmek amacıyla bir araya geldi. Sendika Başkanı Salman Hürkardeş, “TÜİK, gerçeği yansıtmayan rakamlar açıklıyor. Biz emekliler insanca yaşayabileceğimiz maaş talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Taleplerinin yerine getirilmemesi halinde seçmen davranışlarının değişeceği mesajını verdi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Can Cankesen ise “Bugün açlık sınırı 25 bine, yoksulluk sınırı ise 80 bine dayanmış durumda. Emeklilere yapılacak en yüksek zam bile bu rakamların gerisinde kalacak” dedi.

Emeklilik Protestosu

Çanakkale’de Borç Sorunu Patlak Verdi

Çanakkale’nin Gelibolu Belediyesi’nde 24 milyon TL’lik bir borcun eksik hesaplandığı ortaya çıktı. Belediye Plan ve Bütçe Komisyonu, çeşitli rapor hazırladığı esnada toplam giderlerin, belirlenen bütçeyi aştığını gözler önüne serdi.

Belediye Raporu

Raporu İmzalamadılar

Belediye Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri hazırladıkları raporda 2024 yılı için belirlenen bütçenin 380 milyon lira olduğunu, ancak giderlerin 542 milyon 163 bin lira olarak açıklandığını bildirdi. Belediye Başkanı, raporu mecliste okutmadığı için gerekli şeffaflık sağlanmadı.

“`

Related Posts

Toplam ciro endeksi arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,5 yükseldi.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta düştü

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 4 Temmuz ile biten haftada önceki haftaya göre 522 milyar 252 milyon 10 bin lira azalarak 23 trilyon 745 milyar 37 milyon 577 bin liraya indi.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

Doğu Akdeniz’deki illerin 6 aylık ihracatı 4,8 milyar doları aştı

Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’den ocak-haziran döneminde 4 milyar 820 milyon 190 bin dolarlık dış satım yapıldı.

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.