Yargıtay’dan emsal yıllık izin kararı: Süreyi kaçıran ücretini alamayacak

Yıllık İzin Ücretlerinde Zaman Aşımı Süresi Değişti: İşte Detaylar

Son zamanlarda tartışma konusu olan kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde uygulanacak zaman aşımı süresi konusunda Yargıtay’dan önemli bir karar geldi. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından yapılan içtihat değişikliğiyle belirsizlik son buldu.

Geçmişte, 2012 ile 2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımı süresi uygulanan Yargıtay, 2020 yılında iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesi sonucu bu süreyi 5 yıla düşürdü. Artık, geçmiş dönemlere ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de 5 yıllık zaman aşımı süresi geçerli olacak.

Geçmişten Günümüze Zaman Aşımı Süreci

Önceleri, 1 Temmuz 2012 tarihinden önce yıllık izin ücretleri için 5 yıl olan zaman aşımı süresi, 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte 10 yıla çıkarılmıştı. Ancak 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile tüm alacak türlerinde zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Yasada bulunan geçici madde gereği, 25 Ekim 2017 tarihinden önce başlamış olan zaman aşımı süreleri eski hükümler doğrultusunda (10 yıl) işlemeye devam edecek. Ancak süresi henüz dolmamış alacaklar için, kalan sürenin 5 yılı aşması durumunda yeni düzenleme geçerli olacak.

Sözleşme Sonlanınca Hak Başlıyor

İş Kanunu’na göre, işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle mümkün hale geliyor. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve zamanaşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi için belirleyici değildir. İşveren tarafından haklı sebeple çıkarılmış olsun ya da çalışan kendi isteğiyle işten ayrılmış olsun, ücretin ödenmesi gerekmektedir.

Yargıtay’ın kararı, çalışanların haklarını korumak ve işverenlerin yükümlülüklerini hatırlatmak adına önemli sonuçlar doğurur. Ahmet Kıvanç, yazısında çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zaman aşımı süresini takip etmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Portekiz’de yeni işsizlik oranları açıklandı

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te Portekiz’deki işsizlik oranı %6,3 seviyesinde değişmeyerek son on iki ayın en düşük değerinde kalmayı sürdürdü. İşsiz sayısı 900 kişi azalarak 348.900’e gerilerken …

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Bakan Şimşek işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

Dış ticaret yine açık verdi

Türkiye’nin dış ticaret dengesine ilişkin 2025 yılı Mayıs ayı verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü genel ticaret sistemi kapsamında elde edilen geçici verilere göre, dış ticaret açığı geçen …

Sigara fiyatlarına dev zam kapıda!

Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle sigara fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ederken, Perşembe günü açıklanacak 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı da yeniden güncellenecek. TÜİK’in yayımladığı verilere …

Bakan Işıkhan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi genelgesine ilişkin açıklama

Bakan Işıkhan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi genelgesine ilişkin açıklama